Lokaal bestuur weigert vergunning voor appartementencomplex aan Zeelputten
Het Herentalse schepencollege weigert de vergunning voor een bouwproject met 26 wooneenheden aan Zeelputten. Tegen de plannen was had de hele buurt geprotesteerd. "Het project is te grootschalig voor deze buurt", klinkt het bij de stad.
Projectontwikkelaar Matexi diende een vergunningsaanvraag in voor de bouw van een woonproject met 21 appartementen en 5 gekoppelde eengezinswoningen in het binnengebied tussen Augustijnenlaan, Zeelputten, Wochterberg en Poelstraatje.
Het hoogste appartementsgebouw zou 3 bouwlagen tellen en een vierde onder het dak. Onder de twee grote woongebouwen zou een ondergrondse garage met onder meer 26 parkeerplaatsen en 21 private bergingen zitten.
De bouwheer maakte zich sterk dat een waardevolle boszone in het westen, houtkanten en individuele bomen in het noorden van de bouwzone ‘maximaal behouden blijven’. "De ontsluiting van het nieuwe complex zou via Zeelputten verlopen, waarbij ook een trage verbinding tussen Zeelputten en Poelstraatje wordt aangelegd", klinkt het.
Er kwam een felle protestactie tegen het woonproject op gang met flyers en brieven. Volgens de buurtbewoners kwamen de plannen niet overeen met de oorspronkelijke verkavelingsvergunning Wochterberg, past het grote gebouw niet in de omgeving en zou het straatje Zeelputten plots veel meer verkeer te slikken krijgen.
Er loopt nog een openbaar onderzoek tot 10 november.
Motivatie weigering schepencollege :
"De voorgestelde 57 woningen per hectare is niet aanvaardbaar wegens een te lage ruimtelijke (woon)kwaliteit van het project en de onvoldoende inpassing in de omgeving: o onvoldoende mix aan type appartementen zowel wat aantal slaapkamers betreft als de bruto-vloeroppervlakte
o zone aan Zeelputten onvoldoende ontworpen als aantrekkelijke toegangszone (te functionele buiteninrichting, geen ruime geste wat betreft groen, onvoldoende levendige plinten) o De langssnede en het gevelaanzicht komende vanuit Zeelputten is te volumineus. De schaal van het gebouw maakt dat de ontwikkeling zich niet inpast in de omgeving. Door de aaneenschakeling van de bouwvolumes is het één langwerpig massief gebouw waarin geen 'lucht' meer zit. Het gebouw komt te zwaar en massief over voor haar omgeving. De volumetrie is te veel aaneengesloten.
o Te kleine bergingen bij de eengezinswoningen. • Te grote impact van de bronbemaling. • Boscompensatie in natura op het domein van Proostenbos is niet onderzocht." (sh)
Zeelputten Wochterberg , Herentals, België